Schamansk energimedicin coaching & kbt

medial vägledning

Eva Zander

  

Schamanska trummors effekt på människan 

Sedan urminnes tider har människan skapat musik och i all musik används trummor för att bestämma tempot och rytmen. Barnet hinner knappt lära sig stå förrän de börjar röra sig till musik. Vi älskar att röra oss till musik och många är vi som älskar trumsolon och som dansat oss svettiga till dess rytmer. På senare tid har vi även fått vetenskapligt belägg för att just dans och att röra sig till musik är välgörande både för kropp och själ. Men trumning kan också användas för läkning. Våra kroppar responderar till trumslagen, därför att den instinktivt kommer ihåg den första tiden i mammas mage. Hjärtslagen kopplas samman med mammas kärlek och trygghet.

Nästan varje kultur som existerar eller har funnits på jorden har praktiserat någon form av trumning. I Afrika är trumslagen fortfarande en viktig del i ceremonier och helgdagsfirande. Indianska kulturer använder trummor då de ska återkoppla en persons mentala och fysiska själ. Under hela historien har trummor används för att utföra ritualer, markera betydande övergångar och firar livets cykler.

Schamansk trumning, även könd som schamansk trumresa, är en gamla metod som används terapeutisk för att främja hälsa och välbefinnande. Specialiserade  trummor är utformade för att påverka individens inre rytmiska mönster och harmonisera de mönster som tros orsaka sjukdom eller obalans. Shamanisk trumning bygger på den naturliga lagen av resonans för att återställa kroppens,  och andens vibrationfrekvens. Ljudvågor har förmågan att ge sin energi till ett ämne som trä, metall eller människokroppen, vilket gör att det vibrerar i svängning. När vi hör trumman börjar vår kropp, våra hjärnvågor och vårt andliga energicenter att vibrera som svar.